7 PUNCA RAMBUT BERCABANG

Bagi wanita, rambut adalah mahkota dan salah satu sumber kecantikan pada diri mereka. Tak ramai yang mengalami masalah rambut bercabang tetapi mereka menunggu waktu rawatan sehingga masalah menjadi kronik. Masalah rambut bercabang yang kronik memerlukan waktu yang lama untuk merawatnya. Namun, kenapa perlu merawat jika boleh mencegah?
Mari kita baca apa punca rambut bercabang ni..

  • KEKURANGAN VITAMIN

Kekurangan vitamin akan menyebabkan masalah-masalah pada rambut, salah satunya adalah rambut bercabang. Kekurangan vitamin dalam tubuh akan berkait pada lapisan luar rambut. Lapisan ini berfungsi untuk mengikat serat-serat rambut dan memberikan vitamin berterusan. Jika tubuh tidak mampu menghasilkan vitamin yang secukupnya, lapisan ini akan menjadi lemah dan tidak lagi kuat untuk mengikat serat rambut. Akibatnya rambut menjadi pecah hingga menjadi bercabang.

  • USIA RAMBUT

Ketika rambut sudah semakin tua, dengan salah satu petandanya adalah rambut akan lebih mudah rosak jika tiada langkah penjagaan intensif. Lebih-lebih lagi rambut yang dibiar panjang, hujungnya akan lebih berisiko tinggi untuk mengalami masalah rambut bercabang.

  • HAIRDRYER

Hairdryer atau pengering rambut fungsinya adalah mengeringkan rambut yang lembap dan meluruskan rambut. Namun jika anda terlalu kerap menggunakan hairdryer, beberapa kesan sampingan akan terjadi pada rambut anda. Gunakan hairdryer secara berkala, 4-5 kali seminggu dan elakkan suhu terlalu panas untuk mengelakkan rambut bercabang.

  • BAHAN KIMIA BERBAHAYA

Produk-produk rambut seperti hair spray, rebonding dan produk lainnya juga boleh menyebabkan kerosakan rambut yang kronik. Antara yang sering berlaku ialah rambut bercabang. Jika produk tersebut mempunyai Parabens dan SLS, berkemungkinan tinggi rambut anda akan mudah rosak. Dua bahan kimia tersebut adalah bahan normal didalam produk rambut, namun tidak ramai mengetahui bahaya bahan kimia ini.

  • CUACA

Ketika cuaca panas dan kita terlalu lama di luar tanpa ada pelindung kepala, rambut anda akan terdedah terus dengan sinaran UV matahari. Cahaya matahari tidak berbahaya umumnya, tetapi jika anda terdedah terlalu lama, rambut akan menjadi kering dan bercabang.

  • TABIAT HARIAN 

Antara tabiat harian yang menyumbang faktor kepada kerosakan rambut anda, ialah mengelap rambut dengan kasar selepas mandi. Rambut yang basah ini sensitif. Gosokan yang kasar akan menyebabkan rambut bercabang di hujungnya. Selain itu, tabiat menyikat dengan kasar ketika rambut kusut juga dapat menyebabkan rambut semakin bercabang.

  • PENGUNAAN GUNTING BIASA 

Memotong rambut menggunakan gunting biasa akan menyebabkan rambut bercabang. Idea untuk mendapatkan rambut yang kurang bercabang adalah dengan pergi ke salon rambut.